środa, 1 kwietnia 2015

Tarta naleśnikowa ze szpinakiem

Dziś na moim blogu zaprezentuję Wam coś zgoła innego. Ci co mnie znają wiedzą jak bardzo kocham gotować i improwizować w kuchni.

Jako pierwsze danie zaprezentuję Wam nieco zmodyfikowaną wersję naleśników ze szpinakiem z których powstała tarta. To danie zazwyczaj robię na specjalne życzenie mojej siostry.

Jeśli chcecie więcej takich kulinarnych wpisów dajcie znać oraz liczę na Wasze relacje czy próbowaliście to danie zrobić samemu w domu i czy Wam się udało.


Tarta naleśnikowa ze szpinakiem


Składniki

Ciasto:
500 ml mleka
mąka do zagęszczenia
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju


Nadzienie:
300g świeżego szpinaku
270g sera feta półtłustego
3 ząbki czosnku
olej

Na wierzch:
1 jajko,
150 g śmietany 18%
szczypta soli

Przygotowanie

1.Ciasto naleśnikowe:
Do mąki dodajemy jajka, sól i cukier, mleko. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki.

3. Nadzienie do naleśników:
Rozgrzewamy olej i smażymy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy umyty i drobno posiekany szpinak i smażymy, aż odparuje woda, solimy, dodajemy trochę pieprzu i pokruszoną fetę. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Nadzienie do naleśników gotowe.
4. Wykonanie tarty: naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem, naleśniki smarujemy nadzieniem, zwijamy w ruloniki, układamy w naczyniu, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem.

5. Zapiekamy w 200 stopniach 20 min, aż uzyskamy złoty kolor.
6.Całość udekorowałam różyczką z pomidora, listkami szpinaku i resztą farszu.



SMACZNEGO ☺












9 komentarzy:

  1. Pychota. Uwielbiam takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez Ciebie mój żołądek zaczął o sobie przypominać :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, super! Uwielbiam szpinak, ale naleśniki z nim jadłam wyłącznie w tradycyjnej formie. Chętnie kiedyś przyrządzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam szpinaku, więc nie wiem, czy będzie mi odpowiadał smakowo, ale może kiedyś zaryzykuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie! Uwielbiam szpinak i bardzo chętnie zjadłabym coś takiego :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, mistrzem gotowania nie jestem, więc podziwiam takie świetne pomysły. Może kiedyś sama spróbuję coś takiego wytworzyć. :D Czekam na kolejne przepisy. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tarta wygląda przepysznie, musze sobie zapisać przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie INNA
    happy1forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń